Karşı dava açma süresi (HMK m. 133)

61
Karşı dava açma süresi
Karşı dava açma süresi

Karşı dava açma süresi (HMK m. 133)

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133/1-2). Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 127/1).

Karşı dava (HMK m. 132-135) “derdest olan bir davada davalının aynı mahkemede ve aynı dosya üzerinden, esasa cevap süresi içerisinde davacıya ve belli koşullarda davacı ile birlikte üçüncü kişiye karşı, asıl dava ile bağlantılı ya da takas veya mahsup talebiyle açtığı dava” olarak tanımlanabilir.

Karşı davanın açılabilmesi için her şeyden önce asıl davanın açılmış ve halen görülmekte olması gerekir. Bunun yanı sıra karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması ya da bu davalar arasında bağlantının mevcut olması da şarttır(bkz. HMK m. 132, 1).

Karşı davanın hangi süre içerisinde açılabileceği sorusuna HMK m. 133,1’de cevap verilmektedir. Buna göre, karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır.

Süresinden Sonra Karşı Dava Açılması

Cevap süresi içerisinde karşı davanın açılmamış olması ve bu sebeple cevap süresinin sona ermesinden sonra karşılık dava açılması durumunda asıl davanın açıldığı mahkemece, talep üzerine yahut kendiliğinden davaların ayrılmasına karar verilir.

Cevap süresi uzatılınca karşı dava süresi de uzar mı?

Cevap süresinin mahkeme tarafından uzatıldığı hallerde de, ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür (HMK m. 127).