Genel Boşanma Sebepleri
Genel boşanma sebepleri: geçimsizlik nedeni ile meydana gelen evlilik sorumlularını yerine getirememe, güven sarsıcı hareketler, hakaret, şiddet, tartışma gibi sorunlardır. Özel boşanma sebepleri: Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası, , onur kırıcı davranışlar, suça karışma, terk ve akıl sağlığının gitmesi.
Medeni Kanunda Düzenlenen Boşanma Sebepleri
Türk Medeni Kanunu boşanma sebeplerini genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olmak üzere iki ana başlığa ayırmaktadır. Özel boşanma sebepleri kanunda tek tek sayılmıştır. Buna göre özel boşanma sebepleri: zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığıdır. Genel boşanma sebepleri ise evlilik birliğini temelinden sarsan ve evliliğin devamını taraflar açısından çekilmez kılan olaylardır.
Medeni Kanun’a göre Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Anlamına gelen davranışlar nelerdir?
Türk Medeni Kanununun 166. maddesinde “evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerin her birinin boşanma davası açabileceği” hükme bağlanmıştır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 185/3.maddesi uyarınca “Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.” Kanunda belirtilen bu sadakat yükümlülüğü, evliliğin yasal olarak son bulmasına kadar devam edecektir. Başka bir deyişle, mahkemelerce boşanma kararı verilmiş olmasına rağmen bu karar henüz kesinleşmediği sürece evlilik birliği devam ettiğinden bu aşamada eşlerin sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarının dikkate alınmasının gerektiği kurul çoğunluğu tarafından kabul edilmiştir (Aynı ilkeler Hukuk Genel Kurulu’nun 26.11.2008 gün ve 2008/2-698 E., 2008/711 K.; 22.12.2010 gün ve 2010/2-636- 680 E., K., 13.07.2011 gün ve 2011/2-403- 509 E., K.; 12.12.2012gün ve 2012/2-526-1102 E., K. sayılı ilamlarında da benimsenmiştir).
Kanuna göre eşler birbirine sadık kalmak zorundadırlar ( TMK m. 185/3 ). Bir boşanma davasının açılması durumunda eşlerin sadakat yükümlülüğü elbette ortadan kalkmaz. Bunun aksi de düşünülemez. Nitekim boşanma davasının açılmasıyla eşler arasındaki cinsel sadakat yükümlülüğünün “kalktığına” ve dava tarihinden sonra gerçekleşen sonraki cinsel sadakate aykırı davranışların “yeni bir dava” konusu yapılamayacağına dair bugüne kadar alınmış hiç bir Yargıtay kararı bulunmamaktadır.
Boşanma davalarında uygulanacak yargılama usulü Türk Medeni Kanununun 184 ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile emredici olarak düzenlenmiş olduğundan eşlerin sadakat yükümlülüğünün evlilik süresince geçerli olmasına dair ‘’maddi hukuk kuralı” taraflara ön inceleme aşaması tamamlanıncaya kadar usulüne uygun şekilde dayanılmayan vakıalara dayanma ve bu vakıalara dair delil sunma hakkını vermez.
Genel boşanma sebepleri olarak;
- Cinsel İlişkiden Kaçınmak,
- Fiziksel Şiddet,
- Ailenin Müdahalesi,
- Aşırı Kıskançlık,
- Ekonomik ve psikolojik şiddet uygulanması,
- Eşin ailesine hakaret etme,
- İftira atma Kumar oynama ve borca sebebiyet verme,
- Sosyal medya aracılığıyla başkalarıyla duygusal ilişki kurma,
- Zorla ters ilişki kurma,
- Eşin hastalığı ile ilgilenmeme
gibi sebepler sayılabilir.
Bu ve benzeri birçok durum evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebebiyet vermesi nedeniyle boşanma gerekçesi oluşturulabilecektir.
Sebepsiz Boşanma Olur mu?
Türk Medeni kanunumuza bakıldığında sebepsiz bir şekilde boşanma davasının açılmasına dair bir düzenleme olmadığı görülmektedir. Kanun, boşanmayı bir sebebe ve bu sebebin de ispat edilmesine bağlamıştır.
Medeni Kanun’a göre bir çok sebepten dolayı boşanma davası açılabilmektedir. Eşler birbirlerine karşı anlaşmalı ya da çekişmeli olarak boşanma davası açabilir.
Anlaşmalı bir şekilde boşanma davası açılacak ise kısa bir süre içerisinde bu boşanma süreci sonuçlanır. Ancak çekişmeli bir şekilde açılan boşanma sürecinin sonuçlanması, delillerin değerlendirilmesi sebebiyle daha uzun sürer.
Genel Boşanma Sebepleri:
Kanunumuza göre boşanmanın mutlaka bir sebebi olmalıdır. Eşlerin birbirine olan ilgilerinin azalması, sevginin yok olması ve aynı zamanda saygının bitmesi gibi sebeplerden dolayı boşanma davası açılabilir. Bu gibi boşanma sebepleri somut olarak var olmalıdır ve mahkeme bu kararları değerlendirir.
Cinsel Sorunlar Boşanma Sebebi midir?
Pek çok nedenden dolayı kişiler arasında boşanma davası açılabilir.
Boşanma davası açmanın nedenleri anlaşamama sevgi ve saygının bitmesi ve aldatma gibi sebeplerdir. Bu sebeplerden dolayı kişiler boşanma davası açabilirler.
Boşanma davası açıldığında anlaşmalı açılır ise kısa zaman içerisinde çiftler boşanır. Ancak çekişmeli boşanma davaları ise daha uzun sürer.
Peki cinsel sorunlar boşanma sebebi midir? Genel Boşanma Sebepleri arasında Cinsel sorunlar da boşanma sebebi olarak kabul edilir ve bu sebeple de çiftler boşanma davası açabilir.
Boşanma davası açmak için bir kişinin yaşının kaç olması gerekir?
Evlilik yaşı ülkemizde 18’dir ve 18 yaşını doldurmuş olan kişiler resmi bir şekilde evlenebilir.
Bu sebebe bağlı olarak da boşanmak isteyen kişilerin de mutlaka 18 yaşını doldurması gerekir. Eğer bireyler anlaşmalı bir şekilde boşanmak istiyorlarsa adliyeye gidip oradan hemen dava açabilirler.
E-Devlet üzerinden boşanma davası açılabilir mi?
Kişiler isterlerse e devletten de boşanma davası açabilir. Bunun için kişinin e-devlette kaydı olmalı ve evrakları imzalamak için de e-imzası bulunmalıdır. Kayıt için şifre gerekir ve şifre ise PTT den alınır. E-imza ise dışarda bir çok yerde satılmaktadır. yine Online başvuru yapma imkanı sunan bir çok firma da mevcuttur. Kişiler bu şekilde E devlet üzerinden basit bir şekilde adliyeye gitmeden boşanma davası açabilir.