İşlemin iptali ne demek?

36
İşlemin iptali ne demek?
İşlemin iptali ne demek?

İşlemin iptali ne demek?

İptal davaları, idari işlemlerin hukuka aykırılığı halinde açılan davalardır. İptal davalarının sonucunda mahkeme, idari işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verirse, idari işlemi iptal eder. İdari işlemin iptal edilmesi halinde, bu işlem ortadan kalkar ve idari işlemle elde edilen sonuçlar ortadan kaldırılır.

İdari işlemin iptali davası ne zaman açılır?

İYUK uyarınca; özel Kanunlar ile ayrı süre öngörülmeyen hallerde, idari işlemlere karşı dava açma süresi; Danıştay ve İdare Mahkemelerinde altmış (60) gün, Vergi Mahkemelerinde ise otuz (30) gündür.

İdare kendi işlemini iptal edebilir mi?

Kural olarak idare; yetkisi dâhilindeki işlemleri, başka hiçbir organın onayına ya da kararına ihtiyaç duymaksızın tesis ve icra edebilir. İdari işlemler, hukuka uygunluk karinesinden yararlandıkları için yargı organlarınca iptaline karar verilinceye dek geçerlidir.

İptal davası reddedilirse ne olur?

Eğer ön koşul eksikliğinden ötürü dava reddedilmişse dava konusu idari işlem üzerinde herhangi bir sonuç doğmaz. Ancak esastan dava reddedilirse idari işlemin hukuka uygunluğu tespit edilmiş olur. İptal kararı ile birlikte idari işlem sona erer. Bu sona erme işlemi otomatik olarak gerçekleşir.

İdari dava kaç günde sonuçlanır?

Üst derece mahkemelerinde geçirilen süreler ise Bölge İdare Mahkemelerinde 8 ile 10 ay arasında, Danıştay’da ise ortalama bir yıl olmak üzere toplamda idari dava sürecinizin sonuçlanması üç yılı bulacaktır.

İdari işlemin iptali geriye yürür mü?

İptal kararı sonucunda idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. İptal Kararları geriye yürümekte ve böylece idari işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılmaktadır.

İptal davası nedir?

İptal davası, idare hukukunda ve idari yargıda çok önemli bir yere sahiptir. İdare Mahkemelerinin sıklıkla karşı karşıya kaldığı dava türlerinden biri olan iptal davaları, idari işlemlerin hukuka aykırılığı iddiası ile açılan davalardır.

Hukukun evrensel kurallarından olan yargı denetimi kavramı çerçevesinde işlem ve eylemlerin hukuka uygunluk denetimi sürecinde iptal davaları önemli bir rol oynar. 

İdare tarafından gerçekleştirilen, tek taraflı ve icra nitelikli işlemler idari işlem olup, iptal davasının konusunu oluşturur. Örneğin idare tarafından evinizin yıkılmasına karar verildiğini öğrendiniz. Burada belediye bu işlemi tek taraflı gerçekleştirdiği gibi yine sizden izin almadığı gibi rızanızı da aramadı. Yani icra nitelikli uygulanacak bir işlem söz konusudur. Öğretmen, hemşire, doktor veya memursunuz. Size bir tebligat geldi ve görev yerinizin değiştirildiğini öğrendiniz. Bunu yaparken sizden izin alan, fikrinizi soran da olmadı. İdare bu işlemi tek taraflı gerçekleştirdi. Bu ve benzeri tüm idari işlemler için açacağınız davanın konusu işte bu işlem olacaktır.

İptal davasının konusu nedir?

İptal davasının açılabilmesi için, idari işlemin hukuka aykırı olması gerekir. İdari işlemin hukuka aykırılığı, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönlerinden biri ile gerçekleşebilir.

  • Yetki Yönünden Hukuka Aykırılık: İdare, hukuka uygun bir şekilde yetkilendirilmediği halde bir işlem yapmışsa, bu işlem yetki yönünden hukuka aykırıdır.
  • Şekil Yönünden Hukuka Aykırılık: İdare, bir işlemi yaparken hukuki bir şekil şartına uymamışsa, bu işlem şekil yönünden hukuka aykırıdır.
  • Usul Yönünden Hukuka Aykırılık: İdare, bir işlemi yaparken hukuka uygun bir usul takip etmemişse, bu işlem usul yönünden hukuka aykırıdır.
  • Sebep Yönünden Hukuka Aykırılık: İdare, bir işlemi yaparken hukuka uygun bir sebep göstermemişse, bu işlem sebep yönünden hukuka aykırıdır.
  • Konu Yönünden Hukuka Aykırılık: İdare, bir işlemi yaparken hukuka uygun bir konu belirlememişse, bu işlem konu yönünden hukuka aykırıdır.
  • Amaç Yönünden Hukuka Aykırılık: İdare, bir işlemi yaparken hukuka uygun bir amaç belirlememişse, bu işlem amaç yönünden hukuka aykırıdır.

İdare Mahkemesi’nde dava açma süresi nedir?

İdare mahkemelerinde iptal davası açmak için bir süre koşulu bulunmaktadır. Bu süre, idari işlemin ilgilisine tebliğinden itibaren 60 gündür.

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (İYUK) 7. maddesinde, “İdari işlemler, işlemin tebliği veya başka suretle öğrenildiği tarihten itibaren altmış gün içinde, idari dava açılabilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm uyarınca, idari işlem, ilgilisine tebliğ edildiğinde veya başka bir şekilde öğrenildiğinden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılmalıdır.

Süre, idari işlemin ilgilisine tebliği veya başka bir şekilde öğrenildiği tarihte başlar. Tebliğ, idari işlemin ilgilisine yazılı olarak veya elektronik ortamda bildirilmesidir.

Tebliğ, idari işlemin ilgilisinin adresine yapılması gerekir. Adresi bilinmeyen veya adres kayıt sisteminde kaydı bulunmayan kişilerin tebligatı, ilan yoluyla yapılır. İdari işlemin tebliği veya başka bir şekilde öğrenildiği tarih, idari işlemin kesinleştiği tarih değildir.

İdari işlem, ilgilisine tebliğ edildiğinde veya başka bir şekilde öğrenildiğinde kesinleşmiş olmaz. İdari işlem, ancak, dava açma süresinin dolmasından sonra kesinleşir. Süre, hak düşürücü süredir.

Süre geçtikten sonra açılan iptal davaları, mahkemece reddedileceğinden, idari işlemin hukuka aykırılığını ileri sürmek mümkün olmayacaktır. İdari yargının temel özelliklerinden bir tanesi de ne kadar haklı olursanız olun, belirli süre içerisinde dava açılıp işlem iptal edilmezse artık bir daha dava açma şansınız kalmayacaktır.

Bu nedenle herhangi bir idari işlem karşısında hiç zaman kaybetmeden bir idare hukukunda uzman, idari davalarda yoğunlaşmış bir avukat ile görüşmelisiniz.