Mirasçılar Arasında İntikal

7
Mirasçılar Arasında İntikal
Mirasçılar Arasında İntikal

Miras Paylaşımı ve İntikal İşlemleri

Murisin(miras bırakanın) ölümü ile birlikte tüm mirasçılar, miras malları üzerinde mülkiyet hakkına sahip olur. Ancak mirasçılık durumunun ispatı, miras paylarının belirlenmesi, miras mallarının mirasçılara intikal etmesi ve miras mallarının mirasçılar arasında paylaştırılması için miras hukukuna dair çeşitli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Miras malları, zümre sistemine göre murisin yakınlarına veya vasiyetname veya başkaca bir ölüme bağlı tasarruf ile miras hakkına sahip olan kişiler arasında paylaştırılır.

Mirasçılardan birisi intikal yapabilir mi?

Miras intikali işlemi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusu yapması yeterlidir. Zira, intikal işlemlerinin tüm mirasçılar tarafından yapılması gerekmez. İntikal işlemleri herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir.

Mirasın anlaşma yoluyla paylaşımı

Mirasçılar, öncelikli olarak miras mallarının paylaşımı konusunda anlaşma yoluna gidebilirler.

Mirasçılar, miras paylaşımına ilişkin aralarındaki anlaşmayı belgeleyecek nitelikte bir miras taksim sözleşmesi(miras paylaşım sözleşmesi) imzalamalıdır.

Mirasçılar arasında mirasın paylaşımına ilişkin olarak anlaşma sağlanamaması durumunda, mirasçılardan herhangi biri dava açarak mahkemeye başvurabilir ve paylaşımın mahkemece gerçekleştirilmesini isteyebilir.

Mirasın Dava Yoluyla Paylaşımı

Mirasçıların kendi aralarında paylaşıma ilişkin olarak anlaşma sağlayamamaları durumunda, mirasçılardan yalnızca biri tarafından dahi dava açılabilir ve paylaşımın mahkeme tarafından gerçekleştirilmesi istenebilir.

Mirasın paylaşımına ilişkin olarak açılan bu dava Türk Medeni Kanunumuzun 642. maddesinde düzenlenmiş olan miras taksim davasıdır(miras paylaşım davası), (Not: Uygulamada  “ortaklığın giderilmesi davası” denildiği görülmekteyse de, bu dava Türk Medeni Kanunumuzun 699. maddesinde düzenlenmiş olan ortaklığın giderilmesi davası değildir). 

Miras yoluyla intikal işlemleri nasıl yapılır?

Mirasın veraset ilamında yer alan mirasçılara intikal etmesine “miras intikali” adı verilir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap şekli olup mirasçılardan herhangi birisinin ilgili Tapu Müdürlüğüne bu yönde müracaat etmesi yeterlidir.

Mirasçılardan herhangi birisinin müracaatı üzerine miras, mirasçıların tamamına intikal eder.

Bu işlemin yapılabilmesi için mirasçılık belgesi yani veraset ilamına gerek duyulur.

Veraset ilamının ardından taşınmazın bulunduğu il veya ilçedeki belediyeye müracaat etmek icap eder.

Taşınmaza ait emlak vergisi borcu olup olmadığı ve rayiç bedeli gösterir belge istenir. Şayet emlak vergi borcu varsa öncelikle borç ifa edilmelidir. Sonrasında veraset ve intikal vergi dairesine başvurmak gerekir.

Veraset ve intikal vergisi ödenmek suretiyle ilişiğin kesildiğine ilişkin belge istenmelidir. İfade edilen iş ve işlemlerin tamamı eksiksiz bir şekilde yerine getirildikten sonra Tapu Müdürlüğüne başvurmak gerekir.

Mirasçılar gerekli belgelerin tamamıyla Tapu Müdürlüğüne müracaat etmek suretiyle taşınmazın kendi adları namına tescil edilmesini istemelidir.

Mirasçılardan yalnızca bir tanesinin Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurması kafidir.

Tapuda İntikal ve Satış İşlemleri Nasıl Olur?

Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır.

Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir. Bu durumda mirasçı ilgili taşınmaza tek başına malik olur ve taşınmaz üzerinde dilediği gibi tasarrufu sağlayabilir. Taşınmaz üzerinde birden fazla mirasçı olabilir.

Böyle bir durumda ise mirasçılar ortak tapuda hak sahibidir.

Mirasçılar elbirliği mülkiyetine sahip olur.

Elbirliği mülkiyeti hükümleri gereğince hiçbir mirasçı taşınmaz üzerinde tek başına tasarruf sağlayamaz. Dolayısı ile bir mirasçı taşınmazı tek başına herhangi bir kimseye devretme hakkına sahip değildir.

Mirasçının tek başına taşınmazı satması mümkün değildir.

Miras intikal yapılmazsa ne olur?

Miras intikali bedelsiz bir iktisap şekli olup mirasçılardan herhangi birisinin ilgili Tapu Müdürlüğüne bu yönde müracaat etmesi yeterlidir.

Mirasçılardan herhangi birisinin müracaatı üzerine miras, mirasçıların tamamına intikal eder. Bu işlemin yapılabilmesi için mirasçılık belgesi yani veraset ilamına gerek duyulur.

İntikal geç yapılırsa ne olur?

Miras intikali murisin ölümü itibariyle 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecektir.

E-Devlet’ten üzerinde miras intikali yapılabilir mi?

Günümüzde veraset ve intikal işlemleri internet yoluyla e-devlet üzerinden yapılabilir. İntikal işlemlerinin başlatılabilmesi için kişinin TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme girerek başvuruda bulunması gerekir. Buna göre, miras intikali işlemleri Webtapu üzerinden yapılacaktır.

Tapu intikali ve satışı aynı anda yapılabilir mi?

İntikal yapılmadan satış işlemi yapılamaz.

Mirasçının birden fazla olması halinde miras kalan taşınmazın tapusu nasıl alınır?

Mirasçılar arasında oybirliğinin sağlanması halinde, miras paylaşma sözleşmesine ve verilen mahkeme kararına dayanarak miras kalan taşınmazın tapusu mirasçılar tarafından alınabilir. Bu durumda miras kalan taşınmazın tapusunu üzerinde alma süresi anlaşmazlıklar ve uzlaşmalar göre değişiklik gösterebilir.

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı zaman dava yoluna başvurulur. Dava yolu ile miras paylaşımı 2 yıl kadar sürer.

İntikal yaptırmamanın cezası var mı?

Mirasçılık belgesi süresi: Veraset ilamı çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmamaktadır.

Araçların miras intikal işlemleri nasıl yapılır?

Aşağıda sayılan belgelerle birlikte herhangi bir mirasçının veya tüm mirasçıların trafik tescil kuruluşuna müracaat etmesiyle araç intikali yapılmaktadır.

  • Mirasçılık belgesi (veraset ilamı)
  • Veraset intikali yönünden borcu olmadığını gösterir belge
  • Zorunlu mali mesuliyet sigortası
  • İlgili araca ait tescil ve trafik belgeleri
  • Trafik tescil ve müracaat işlem formu
  • Aracın muayenesini gösteren belge

Tapu intikal süresi ne kadardır?

7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanununun 19/2 fıkrası uyarınca tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden taşınmazların tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır.

İntikal yapılmadan satış yapılır mı?

Önce intikal, sonra satış yapılmalıdır. Yani intikal yapılmadan satış yapılabilir mi sorusunun cevabı olumsuz olacaktır.

Çünkü hiç kimse sahip olmadığı şeyi başkasına devredemez. İntikal gerçekleşmediği takdirde mirasçılar ilgili şeye sahip olmayacağından başkasına da devredemeyecektir.

Tapuda miras paylaşımı işlemi nasıl yapılır?

Mirasbırakanın ölümüyle birlikte tereke bütün hak ve borçları ile mirasçılara geçer. Mirasçıların birden fazla olması halinde, mirasçılar arasında kanundan doğan bir miras ortaklığı meydana gelir.

Yani mirasçılar, miras ortaklığı içinde birbirlerine zorunlu olarak bağlanmış olurlar.

Böylelikle, tereke üzerinde elbirliği halinde hak sahibi olurlar. Hiçbir mirasçı diğerinden ayrı olarak kendisine düşen payı elde edemez.

Miras ortaklığı paylaşmaya yönelik bir geçici ortalıktır. Miras ortaklığı, miras mallarının paylaştırılması anına kadar devam eder.

Paylaşma mirasçılar arasında anlaşmalı paylaşma ve yargısal paylaşma olarak yapılabilmektedir.

Mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırabilirler.

Paylaşma ya elden taksim ya da yazılı paylaşma sözleşmesi ile tamamlanabilir. Miras paylaşma (taksim) sözleşmesinin geçerli olabilmesi için;

  • Tüm mirasçılar tarafından imzalanmış olması
  • Sözleşmenin yazılı şekilde yapılmış olması gerekir.

Mirasçıların bu hususta anlaşamaması halinde, paylaşma davası açılarak mirasın paylaşılması talep edilmektedir.

Her mirasçı, sulh hukuk mahkemesinden terekedeki bazı malların olabildiğince aynen, değilse satış suretiyle paylaşılmasını isteyebilir.

Paylaşım davası, paylaşımı isteyen mirasçılar tarafından diğer mirasçılara karşı açılır.

Paylaşım davası terekenin tamamı veya kısmi paylaşım için açılabilir.

Ayrıca mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşımın nasıl yapılacağı hakkında kurallar da koymuş olabilir. Bu kurallar mirasçıların saklı paylarından doğan haklarını etkileyemez.

Mirasçılar oybirliği ile miras bırakanın paylaşım kurallarını etkisiz hale getirebilirler veya farklı paylaşma kuralı getirebilirler.

Gayrimenkul miras paylaşımı nasıl yapılır?

Birden fazla mirasçının olması halinde miras kalan gayrimenkul üzerinde elbirliği mülkiyeti meydana gelir. Dolayısıyla, gayrimenkul üzerinde mirasçılar ortak tapuya sahip olur.

Miras Taksim Sözleşmesi nasıl olur?

Mirasçılar kendi aralarında anlaşma sağlayarak miras kalan gayrimenkulü diledikleri gibi paylaşabilirler.

Bu kapsamda mirasçılar, miras paylaşma (taksim) sözleşmesi yapabilirler.

Paylaşma sözleşmesi ile mirasçılar arasında bir paylaşımın sağlanması bakımından bir yükümlülük getirilmiş olur.

Mirasçılar geçerli bir paylaşım sözleşmesine dayanarak tapu iptal ve tescil talebinde bulunabilirler.

Mirasçılar sözleşmeye uymazsa, paylaşma sözleşmesi ile gayrimenkul mülkiyetinin tescilini talep hakkına sahip olan mirasçı diğer mirasçılara dava açabilir.

Bu dava, tescile zorlama davasıdır. Burada mahkeme kararı ile taşınmazın adına tescilini sağlayabilir.

Miras Paylaşma (Taksim) Davası

Sözleşmeden ya da kanundan kaynaklanan miras ortaklığını sürdürme zorunluluğu olmadıkça mirasçılar, miras paylaşımı için dava yoluna başvurabilir.

Herhangi bir mirasçı, sulh hukuk mahkemesinde paylaşma (taksim) davası açarak mirasın paylaşılmasını talep eder.

Paylaşım davası neticesinde dava konusu olan gayrimenkul üzerindeki ortaklık sona erer ve mirasçıların kendi paylarına düşeni alması sağlanır. Mirasçılardan birinin istemi üzerine mahkeme, terekenin tamamını paylaştırır.

Olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıyı verilmesi suretiyle paylaştırmayı sağlar.

Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödeme yoluyla denkleştirilerek miras payları arasında denklik sağlanır.

Babadan miras kalan ev nasıl paylaşılır?

Hiçbir mirasçı babadan miras kalan evi tek başına kullanma veya evde oturma hakkına sahip değildir.

Zira, birden fazla mirasçı bulunması durumunda mirasçılar arasında miras ortaklığı meydana gelir.

Bu durumda mirasçılar evin mülkiyetine elbirliği halinde sahip olurlar. Mirasçılardan her biri, miras sözleşmesi vb. yoksa, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilirler.

Paylaşma talebinin dava yolu ile ileri sürülmesi zorunlu değildir. Bu talebin diğer mirasçılara karşı ileri sürülmesiyle, mirasçılar kendi aralarında anlaşarak paylaşmayı gerçekleştirebilirler.

Anlaşma olmaması halinde talep mahkemeye yapılır. Paylaşım talebinde görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.

Dolayısıyla, babadan kalan evin paylaşımı hususunda mirasçılar arasında anlaşma sağlanabilir. Anlaşma ile ev üzerindeki ortaklık sona erer ve mirasçılar kendilerine düşen payı elde eder.

Mirasçılar babadan kalan ev tapu işlemleri için bu anlaşmaya dayanarak tapu tescil ve iptal talebinde bulunabilirler.

Mirasta ivazsız intikal ne demek?

İvazsız intikal, gayrimenkul literatüründe kullanılan bir terim olup, bir mülkün ya da gayrimenkulün bir kişiden diğerine bedelsiz olarak geçişini ifade eder. Bu durum, bağışlama, miras ya da vasiyetname gibi unsurlar nedeniyle gerçekleşebilir.

Veraset vergisi ödenmeden intikal yapılır mı?

İntikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin tapu İdaresince yapılır. Burada devir işlemi olmadığı için verginin ödenmiş olması aranmaz.